Ви є тут

Вартість мінімального продуктового кошика у червні 2020 року

20.07.2020

Економічний дискусійний клуб оприлюднює чергову публікацію з постійно діючої рубрики «Вартість мінімального продуктового кошика»[1].

У червні 2020 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі – МПК) становила:

  • для працездатної особи – 1 935 гривень, або 92% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення[2];
  • для особи, яка втратила працездатність – 1 548 гривні, або 94% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.

Таким чином, протягом місяця вартість МПК помітно зросла: для працездатної особи − на 57 гривень, або на 3,0%, для непрацездатної особи − на 24 гривні, або на 1,6%. Частка витрат на продовольство по відношенню до загального розміру прожиткового мінімуму у червні порівняно з попереднім місяцем збільшилася на один відсотковий пункт по кожній із категорій населення.

Головним чинником зростання вартості МПК у першому місяці літа було сезонне підвищення цін на плодоовочеву продукцію нового врожаю.

Динаміка зміни вартості у розрізі продуктових груп, які входять до МПК, була наступною:

  • ріст спостерігався у групах: «фрукти» (+30,4%), «інші продтовари» (+6,8%), «картопля» (+ 5,2%),«молочні продукти» (+1,2%), «риба і рибопродукти» (+1,1%), «хліб і хлібопродукти» (+0,3%);
  • зниження відбулося у групах: «овочі та баштанні» (–1,4%), «м'ясо і м’ясопродукти» (–0,5%), «цукор і кондитерські вироби» (–0,5%);
  • не змінилася вартість товарів у групах «олія та рослинні жири», а також «яйця».

Частка витрат на продукти тваринного походження у загальних витратах на харчування у межах МПК у червні поточного року склала 56,5%, або скоротилася порівняно з попереднім місяцем на 1,5 відсоткових пункти. Натомість частка витрат на фрукти зросла на 2,1 відс. пункт, досягши у структурі вартості МПК десяти відсотків.

Поміж тим, серед груп МПК найвищу питому вагу, як і раніше, займають групи: «молоко і молокопродукти» (27,5% або 532 грн.), «м'ясо і м’ясопродукти» (22,1% або 428 грн.) та «хліб і хлібопродукти» (10,6% або 205 гривень). Найменша частка залишається у груп: «яйця», «олія і рослинні жири» та «інші продукти» (1,6% − 1,8%).

За розрахунками ЕДК, поведінка вартості  МПК упродовж останніх 12 місяців була наступною:

________________________________

[1] попередні матеріали можна знайти на офіційному сайті ЕДК за адресою: edclub.com.ua;

[2] згідно із законами України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» та «Про Державний бюджет України на 2020 рік» з 1 листопада 2019 року до 30 червня 2020 року середня величина прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць становила 2027 гривень, зокрема для працездатних осіб – 2102 гривні, для осіб, які втратили працездатність – 1638 гривень.

Файли: