Ви є тут

Вартість мінімального продуктового кошика у червні 2021 року

20.07.2021

Економічний дискусійний клуб оприлюднює чергову публікацію з постійно діючої рубрики «Вартість мінімального продуктового кошика»[1].

У червні 2021 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі – МПК) становила:

  • для працездатної особи – 2 066 гривень, або 91% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення[2];
  • для особи, яка втратила працездатність – 1 661 гривню, або 94% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.

Тобто, протягом місяця вартість МПК зменшилася: для працездатної особи − на 32 гривні, або на 1,5%, для непрацездатної особи − на 19 гривень, або на 1,1%.

Частка витрат на продовольство по відношенню до загального розміру прожиткового мінімуму у червні порівняно з попереднім місяцем як для працездатної, так і для непрацездатної скоротилася на один відсотковий пункт.

Основними чинниками, які впливали на зміну вартості МПК у першому місяці літа були:

  • активізація надходження на внутрішній ринок овочів, баштанних культур та картоплі нового врожаю, а також зростання сезонної пропозиції молокосировини та яєць;
  • збереження тенденції до росту споживчих цін на більшість позицій соціально значущих продуктів харчування (хліба, м’яса, цукру, олії соняшникової);
  • зміна складових групи «фрукти» за рахунок сезонного розширення асортименту плодів та ягід.

Динаміка зміни вартості у розрізі продуктових груп, які входять до МПК, була наступною:

  • зниження відмічалося у групах: «яйця» (–15,6%) і «овочі та баштанні» (–13,6%), «молочні продукти» (–2,1%),«інші продтовари» (–1,8%);

  • ріст відбувся у групах: «картопля» (+11,2%), «олія та рослинні жири» (+2,7%), «фрукти» (+0,8%), «риба і рибопродукти» (+0,5%), «цукор і кондитерські вироби» (+0,3%), «м'ясо і м’ясопродукти» (+0,4%), «хліб і хлібопродукти» (+0,2%).

Частка витрат на продукти тваринного походження у загальних витратах на харчування у межах МПК у червні порівняно з попереднім місяцем н змінилася та склала 59%.

Традиційно, у структурі МПК найвища частка витрат припадає на продовольчі товари таких груп: «молоко і молокопродукти» (28,5% або 589 грн), «м'ясо і м’ясопродукти» (23,5% або 486 грн) та «хліб і хлібопродукти» (11,8% або 243 гривні). Найменші частки залишаються у груп «яйця» та «інші продукти» − у межах двох відсотків.  

За розрахунками ЕДК, вартість МПК у травні цього року зросла:

_________________________________

[1] попередні матеріали можна знайти на офіційному сайті ЕДК за адресою: edclub.com.ua;

[2] згідно із законам Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» з 1 грудня 2020 року по 30.06.2021 середня величина прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць становить 2189 гривні, зокрема для працездатних осіб – 2270 гривень, для осіб, які втратили працездатність – 1769 гривень.

Файли: