Ви є тут

Вартість мінімального продуктового кошика у грудні 2020 року

18.01.2021

Економічний дискусійний клуб оприлюднює чергову публікацію з постійно діючої рубрики «Вартість мінімального продуктового кошика»[1].

У грудні  2020 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі – МПК) становила:

  • для працездатної особи – 1 886 гривень, або 76% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення[2];
  • для особи, яка втратила працездатність – 1 513 гривень, або 78% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.

Тобто, протягом місяця вартість МПК зросла: для працездатної особи − на 44 гривні, або на 2,4%, для непрацездатної особи − на 40 гривень, або на 2,7%.

Незважаючи на зростання абсолютних витрат на придбання продовольчих товарів у межах мінімального продуктового кошика, у відносному вимірі частка витрат на продовольство по відношенню до загального розміру прожиткового мінімуму у грудні порівняно з попереднім місяцем як для працездатної, так і непрацездатної особи суттєво скоротилася − на 8 відсоткових пунктів, що обумовлено підняттям рівня прожиткового мінімуму з 1 грудня 2020 року на 4,3%.

Подорожчання МПК у останньому місяці року відбулося внаслідок росту цін на продовольчі товари у переважній більшості продуктових груп, за винятком груп «риба і рибопродукти» та «інші», вартість яких порівняно з попереднім місяцем не змінилася. До основних чинників, що зумовили підвищення вартості МПК можна зарахувати:

  • сезонне зменшення пропозиції (молокосировини, яєць, деяких види свіжих овочів та баштанних);
  • загальну тенденцію до зростання як світових, так і внутрішніх цін на окремі види продовольчих ресурсів (зернові, олійні культури);
  • погіршення логістичних умов у зимовий період.  

Зафіксовано наступні темпи зростання вартості у розрізі продуктових груп, які входять до МПК: «яйця» (+16,0%), «овочі та баштанні» (+13,3%), «картопля» (+10,0%), «цукор і цукровмісні вироби» (+2,7%), «олія та рослинні жири» (+2,5%), «хліб і хлібопродукти» (+2,0%), «молочні продукти» (+0,5%), «м'ясо і м’ясопродукти» (+0,2%), «фрукти» (+0,2%).

Частка витрат на продукти тваринного походження у загальних витратах на харчування у межах МПК у грудні склала 61,1%, або скоротилася порівняно з попереднім місяцем на 0,8 відсоткових пункти, що відбулося, переважно за рахунок скорочення питомої ваги груп «молокопродукти» та «м’ясопродукти», з одночасним збільшенням питомої ваги груп «овочі» та «картопля».  

Традиційно, у структурі МПК найвища частка витрат припадає на продовольчі товари таких груп: «молоко і молокопродукти» (29,7% або 560 грн.), «м'ясо і м’ясопродукти» (23,4% або 441 грн.) та «хліб і хлібопродукти» (11,5% або 218 гривень). Найменші частки залишаються у груп: «яйця», «олія і рослинні жири» та «інші продукти» (1,9% − 2,5%).

За розрахунками ЕДК, упродовж 2020 року вартість МПК зросла:

__________________________

[2] попередні матеріали можна знайти на офіційному сайті ЕДК за адресою: edclub.com.ua;

[2] згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» з 1 грудня 2020 року середня величина прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць становить 2393 гривні, зокрема для працездатних осіб – 2481 гривню, для осіб, які втратили працездатність – 1934 гривні.

Файли: