Ви є тут

Вартість мінімального продуктового кошика у липні 2020 року

19.08.2020

Економічний дискусійний клуб оприлюднює чергову публікацію з постійно діючої рубрики «Вартість мінімального продуктового кошика»[1].

У липні 2020 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі – МПК) становила:

  • для працездатної особи – 1 869 гривень, або 85% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення[2];
  • для особи, яка втратила працездатність – 1 476 гривень, або 86% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.

Таким чином, протягом місяця вартість МПК зменшилася: для працездатної особи − на 66 гривень, або на 3,4%, для непрацездатної особи − на 72 гривні, або на 4,7%. Частка витрат на продовольство по відношенню до загального розміру прожиткового мінімуму у липні порівняно з попереднім місяцем скоротилася: для працездатної особи − на сім відсоткових пунктів, для непрацездатної особи − на вісім відсоткових пунктів.

Зниження вартості МПК у липні, в основному, обумовлювалося сезонним чинником.

Динаміка зміни вартості у розрізі продуктових груп, які входять до МПК, була наступною:

  • зниження вартості відбулося у групах: «овочі та баштанні» (–28,0%), «картопля» (– 21,1%), «яйця» (–15,2%), «м'ясо і м’ясопродукти» (–0,7%), «цукор і кондитерські вироби» (–0,4%), «риба і рибопродукти» (−0,4%), молочні продукти» (−0,1%);  
  • ріст спостерігався у групах: «фрукти» (+8,7%), «олія та рослинні жири» (+0,3%), «інші продтовари» (+0,3%), «хліб і хлібопродукти» (+0,1%). 

Частка витрат на продукти тваринного походження у загальних витратах на харчування у межах МПК у липні поточного року склала 58,1%, або зросла порівняно з попереднім місяцем на 1,6 відсоткових пункти. Водночас помітно скоротилася частка витрат на овочі – на 2,2 відс. пункти, а питома вага фруктів у структурі МПК зросла на 1,3 відс. пункт та перевищила 11 відсотків.

Поміж тим, серед груп МПК найвищу питому вагу, як і раніше, займають групи: «молоко і молокопродукти» (28,4% або 532 грн.), «м'ясо і м’ясопродукти» (22,7% або 425 грн.) та «хліб і хлібопродукти» (10,6% або 205 гривень). Найменша частка залишається у груп: «яйця», «олія і рослинні жири» та «інші продукти» (1,6% − 1,8%).

За розрахунками ЕДК, поведінка вартості МПК упродовж останніх 12 місяців була наступною:

__________________________________

[1] попередні матеріали можна знайти на офіційному сайті ЕДК за адресою: edclub.com.ua;

[2] згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» з 1 липня 2020 року до 30 листопада 2020 року середня величина прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць становитиме 2118 гривень, зокрема для працездатних осіб – 2197 гривень, для осіб, які втратили працездатність – 1712 гривень.

Файли: