Ви є тут

Вартість мінімального продуктового кошика у листопаді 2020 року

18.12.2020

Економічний дискусійний клуб оприлюднює чергову публікацію з постійно діючої рубрики «Вартість мінімального продуктового кошика»[1].

У листопаді 2020 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі – МПК) становила:

  • для працездатної особи – 1 842 гривні, або 84% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення[2];
  • для особи, яка втратила працездатність – 1 473 гривні, або 86% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.

Тобто, протягом місяця вартість МПК зросла: для працездатної особи − на 22 гривні, або на 1,2%, для непрацездатної особи − на 21 гривню, або на 1,4%. Частка витрат на продовольство по відношенню до загального розміру прожиткового мінімуму у листопаді порівняно з попереднім місяцем як для працездатної, так і непрацездатної особи зросла на один відсотковий пункт. 

Подорожчання МПК у листопаді відбулося внаслідок росту цін на продовольчі товари у переважній більшості продуктових груп, що обумовлювалося сезонним зменшенням пропозиції (молокосировини, яєць, деяких види свіжих овочів та баштанних), а також загальною тенденцією до зростання як світових, так і внутрішніх цін на окремі види продовольчих ресурсів (зернові, олійні культури).  

Динаміка зміни вартості у розрізі продуктових груп, які входять до МПК, була наступною:

  • ріст спостерігався у групах: яйця» (+6,8%), «олія та рослинні жири» (+5,0%), «цукор і кондитерські вироби» (+3,2%), «картопля» (+3,0%), «риба і рибопродукти» (+2,5%), «хліб і хлібопродукти» (+2,3%), «молочні продукти» (+1,3%), «м'ясо і м’ясопродукти» (+1,2%), «інші продтовари» (+1,2%);
  • зниження вартості відмічалося у групах: «фрукти» (– 5,5%) та «овочі та баштанні» (–0,9%).

Зниження вартості групи «фрукти» відбулося внаслідок подешевшання яблук свіжих на 6,6%, а групи «овочі » – зміною асортиментного складу в середині групи обумовленою сезонним чинником.

Частка витрат на продукти тваринного походження у загальних витратах на харчування у межах МПК у останньому місяці осені склала 61,9%, або зросла порівняно з попереднім місяцем на 0,3 відсоткових пункти, що відбулося, переважно за рахунок скорочення питомої ваги груп «фрукти» та «овочі».

Традиційно, у структурі МПК найвища частка витрат припадає на продовольчі товари таких груп: «молоко і молокопродукти» (30,2% або 557 грн.), «м'ясо і м’ясопродукти» (23,9% або 440 грн.) та «хліб і хлібопродукти» (11,6% або 213 гривень). Найменші частка залишається у груп: «яйця», «олія і рослинні жири» та «інші продукти» (1,9% − 2,4%).

За розрахунками ЕДК, поведінка вартості МПК упродовж останніх 12 місяців була наступною:

_______________________________

[1] попередні матеріали можна знайти на офіційному сайті ЕДК за адресою: edclub.com.ua;

[2] згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» з 1 липня 2020 року до 30 листопада 2020 року середня величина прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць становить 2118 гривень, зокрема для працездатних осіб – 2197 гривень, для осіб, які втратили працездатність – 1712 гривень.

Файли: