Ви є тут

Вартість мінімального продуктового кошика у лютому 2019 року підвищилася

15.03.2019

Економічний дискусійний клуб оприлюднює чергову публікацію з постійно діючої рубрики «Вартість мінімального продуктового кошика»[1].

У лютому 2019 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі – МПК) становила:

  • для працездатної особи – 1 755 гривень, або 91% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення[2];
  • для особи, яка втратила працездатність – 1 417 гривень, або 95% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.

Отже, у останньому місяці зими зберігалася тенденція до помірного подорожчання МПК. Протягом лютого вартість МПК для працездатної особи піднялася на 29 гривень (+ 1,7%), для непрацездатної особи − на 27 гривень (+ 1,9%).

Подорожчання мінімального набору продовольства, передусім, відбулося за рахунок сезонного збільшення вартості плодоовочевої продукції. Так, приріст вартості овочевого набору у лютому склав 9%, або 18,32 грн., картоплі – 8,1% (6,02 грн.), фруктів – 4,9% (3,13 гривні). Суттєвим був приріст вартості рибопродуктів («плюс» 5,9%, або 5,32 грн.) та олії і жирів рослинних («плюс» 3,8%, або 1,12 гривні). Менш помітно подорожчали хлібопродукти (на 1,3%), цукровмісні товари (на 0,3%) та молокопродукти (на 0,2%).

Для трьох груп продовольства, які включені до складу МПК, у лютому було характерним зниження вартості. Такими групами є «м'ясопродукти» де вартість зменшилася на 0,8%, «яйця» («мінус» 3,6%) та «інші продукти» («мінус» 11,4%). 

До основних змін у вартісній структурі МПК, які відбулися у лютому, слід віднести збільшення частки групи «овочі та баштанні» на 1,1 відсотковий пункт, переважно, за рахунок скорочення питомої ваги груп «м’ясопродукти» та «молокопродукти».   

У минулому місяці майже 61% від загальних витрат на харчування у межах МПК становили витрати на продукти тваринного походження, серед яких найвища питома вага мають групи «молокопродукти» (28,8% або 505 грн.) та «м’ясопродукти» (23,9% або 419 гривень). Третю позицію все ще зберігає група «овочі та баштанні» з показником 12,6% (222 гривні). Найнижчу питому вагу утримують групи «олія і рослинні жири» (1,7%), а також «інші продукти» (1,4%).

За розрахунками ЕДК, упродовж року (порівняно із лютим 2018 р.) вартість МПК зросла:

  • для працездатної особи – на 186 гривень, або на 11,9%;
  • для особи, яка втратила працездатність – на 180 гривень, або на 14,6%.

_____________________

[1] попередні матеріали можна знайти на офіційному сайті ЕДК за адресою: edclub.com.ua;

[2] згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» з 1 грудня 2018 року до 30 червня 2019 року середня величина прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць становить 1853 гривні, зокрема для працездатних осіб – 1921 гривню, для осіб, які втратили працездатність − 1497 гривень.

Файли: