Ви є тут

Вартість мінімального продуктового кошика у лютому 2021 року

16.03.2021

Економічний дискусійний клуб оприлюднює чергову публікацію з постійно діючої рубрики «Вартість мінімального продуктового кошика»[1].

У лютому 2021 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі – МПК) становила:

  • для працездатної особи – 1 984 гривень, або 80% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення[2];
  • для особи, яка втратила працездатність – 1 594 гривні, або 82% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.

Тобто, протягом місяця вартість МПК зросла: для працездатної особи − на 36 гривень, або на 1,8%, для непрацездатної особи − на 21 гривню, або на 1,3%.

Частка витрат на продовольство по відношенню до загального розміру прожиткового мінімуму у лютому порівняно з попереднім місяцем як для працездатної, так і непрацездатної особи зросла на один відсотковий пункт. 

Подорожчання МПК у останньому місяці цьогорічної зими відбулося внаслідок росту цін на продовольчі товари у всіх продуктових групах, за винятком груп «яйця» та «інші», вартість яких порівняно з попереднім місяцем незначно зменшилася − на 0,2% та 0,3% відповідно. До основних чинників, що зумовили підвищення вартості МПК можна віднести:

  • зменшення пропозиції на внутрішньому ринку, що обумовлюється як сезонним, так і виробничими чинниками;
  • загальну тенденцію до зростання як світових, так і внутрішніх цін на окремі види сировинних продовольчих ресурсів (зернові, олійні культури);
  • погіршення логістичних умов у зимовий період та зростання вартості перевезень внаслідок росту цін на пальне.  

У розрізі продуктових груп, які входять до МПК, зафіксовано такі темпи зростання вартості: «олія та рослинні жири» (+11,1%), «картопля» (+6,6%), «фрукти» (+2,9%), «цукор і цукровмісні вироби» (+2,6%), «хліб і хлібопродукти» (+2,5%), «м'ясо і м’ясопродукти» (+2,4%), «овочі та баштанні» (+2,0%), «риба та рибопродукти» (+0,6%), «молочні продукти» (+0,1%).

Частка витрат на продукти тваринного походження у загальних витратах на харчування у межах МПК у лютому склала 60,5%, або скоротилася порівняно з попереднім місяцем на 0,4 відсоткових пункти, що відбулося, переважно за рахунок скорочення питомої ваги груп «м’ясопродукти», з одночасним збільшенням питомої ваги груп «рослинні жири» та «хлібопродукти».  

Традиційно, у структурі МПК найвища частка витрат припадає на продовольчі товари таких груп: «молоко і молокопродукти» (29,2% або 579 грн.), «м'ясо і м’ясопродукти» (23,2% або 461 грн.) та «хліб і хлібопродукти» (11,6% або 230 гривень). Найменші частки залишаються у груп: «олія і рослинні жири» та «інші продукти» − у межах двох відсотків.  

За розрахунками ЕДК, вартість МПК у лютому цього року зросла:

_____________________________

[1] попередні матеріали можна знайти на офіційному сайті ЕДК за адресою: edclub.com.ua;

[2] згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» з 1 грудня 2020 року середня величина прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць становить 2393 гривні, зокрема для працездатних осіб – 2481 гривню, для осіб, які втратили працездатність – 1934 гривні.

Файли: