Ви є тут

Вартість мінімального продуктового кошика у серпні 2020 року

17.09.2020

Економічний дискусійний клуб оприлюднює чергову публікацію з постійно діючої рубрики «Вартість мінімального продуктового кошика»[1].

У серпні 2020 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі – МПК) становила:

  • для працездатної особи – 1 781 гривень, або 81% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення[2];
  • для особи, яка втратила працездатність – 1 419 гривень, або 83% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.

Таким чином, протягом місяця вартість МПК зменшилася: для працездатної особи − на 88 гривень, або на 4,7%, для непрацездатної особи − на 57 гривень, або на 3,9%. Частка витрат на продовольство по відношенню до загального розміру прожиткового мінімуму у серпні порівняно з попереднім місяцем скоротилася: для працездатної особи − на чотири відсоткових пункти, для непрацездатної особи − на три відсоткових пункти.

Подешевшання МПК у серпні відбулося переважно під тиском сезонного фактора.

Динаміка зміни вартості у розрізі продуктових груп, які входять до МПК, була наступною:

  • зниження вартості відмічалося у групах: «фрукти» (–21,6%), «картопля» (– 20,9%), «інші продтовари» (–12,6%), «овочі та баштанні» (–12,3%), «риба і рибопродукти» (−5,1%), «цукор і кондитерські вироби» (–0,2%), «хліб і хлібопродукти» (−0,1%);
  • ріст спостерігався у групах: «яйця» (+3,7%), «олія та рослинні жири» (+0,6%), «м'ясо і м’ясопродукти» (+0,5%);

вартість групи «молочні продукти» не змінилася.

Частка витрат на продукти тваринного походження у загальних витратах на харчування у межах МПК у наприкінці літа  поточного року склала 60,8%, або зросла порівняно з попереднім місяцем на 2,7 відсоткових пункти, що відбулося за рахунок збільшення питомої ваги  молочної та м’ясної груп (на 1,3 відсоткових пункти кожна). При цьому, найбільше скоротилася частка витрат на фрукти – на 2,0 відсоткових пункти.

Традиційно, у структурі МПК найвища частка витрат припадає на продовольчі товари таких груп: «молоко і молокопродукти» (29,8% або 532 грн.), «м'ясо і м’ясопродукти» (24,0% або 427 грн.) та «хліб і хлібопродукти» (11,5% або 205 гривень). Найменші  частка залишається у груп: «яйця», «олія і рослинні жири» та «інші продукти» (1,7% − 1,8%).

За розрахунками ЕДК, поведінка вартості  МПК упродовж останніх 12 місяців була наступною:

_______________________

[1] попередні матеріали можна знайти на офіційному сайті ЕДК за адресою: edclub.com.ua;

[2] згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» з 1 липня 2020 року до 30 листопада 2020 року середня величина прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць становить 2118 гривень, зокрема для працездатних осіб – 2197 гривень, для осіб, які втратили працездатність – 1712 гривень.

Файли: