Ви є тут

Вартість мінімального продуктового кошика у січні 2021 року

17.02.2021

Економічний дискусійний клуб оприлюднює чергову публікацію з постійно діючої рубрики «Вартість мінімального продуктового кошика» [1].

У січні 2021 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі – МПК) становила:

  • для працездатної особи – 1 948 гривень, або 79% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення [2];
  • для особи, яка втратила працездатність – 1 573 гривні, або 81% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.

Тобто, протягом місяця вартість МПК зросла: для працездатної особи − на 62 гривні, або на 3,3%, для непрацездатної особи − на 60 гривень, або на 4,0%.

Частка витрат на продовольство по відношенню до загального розміру прожиткового мінімуму у січні порівняно з попереднім місяцем як для працездатної, так і непрацездатної особи зросла на три відсоткових пункти.

Подорожчання МПК у першому місяці нового року відбулося внаслідок росту цін на продовольчі товари у всіх продуктових групах, за винятком групи «інші», вартість яких порівняно з попереднім місяцем не змінилася. До основних чинників, що зумовили підвищення вартості МПК можна зарахувати:

  • зменшення пропозиції на внутрішньому ринку, що обумовлюється як сезонним, так і виробничими чинниками;
  • загальну тенденцію до зростання як світових, так і внутрішніх цін на окремі види сировинних продовольчих ресурсів (зернові, олійні культури);
  • погіршення логістичних умов у зимовий період.  

Зафіксовано наступні темпи зростання вартості у розрізі продуктових груп, які входять до МПК: «яйця» (+17,5%), «картопля» (+9,8%), «олія та рослинні жири» (+7,4%), «фрукти» (+3,9%), «молочні продукти» (+3,2%), «хліб і хлібопродукти» (+3,1%), «цукор і цукровмісні вироби» (+2,1%), «м'ясо і м’ясопродукти» (+1,9%), «овочі та баштанні»  (+1,2%), «риба та рибопродукти» (+0,6%). 

Частка витрат на продукти тваринного походження у загальних витратах на харчування у межах МПК у грудні склала 60,9%, або скоротилася порівняно з попереднім місяцем на 0,3 відсоткових пункти, що відбулося, переважно за рахунок скорочення питомої ваги груп «рибопродукти» та «м’ясопродукти», з одночасним збільшенням питомої ваги груп «рослинні жири» та «картопля».  

Традиційно, у структурі МПК найвища частка витрат припадає на продовольчі товари таких груп: «молоко і молокопродукти» (29,7% або 578 грн.), «м'ясо і м’ясопродукти» (23,1% або 450 грн.) та «хліб і хлібопродукти» (11,5% або 225 гривень). Найменші частки залишаються у груп: «олія і рослинні жири» та «інші продукти» − у межах двох відсотків.  

За розрахунками ЕДК, поведінка вартості МПК упродовж останніх 12 місяців була наступною:

_______________________________

[1] попередні матеріали можна знайти на офіційному сайті ЕДК за адресою: edclub.com.ua;

[2] згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» з 1 грудня 2020 року середня величина прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць становить 2393 гривні, зокрема для працездатних осіб – 2481 гривню, для осіб, які втратили працездатність – 1934 гривні.

Файли: