Ви є тут

Вартість мінімального продуктового кошика у вересні 2020 року

19.10.2020

Економічний дискусійний клуб оприлюднює чергову публікацію з постійно діючої рубрики «Вартість мінімального продуктового кошика»[1].

У вересні 2020 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі – МПК) становила:

  • для працездатної особи – 1 748 гривень, або 80% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення[2];
  • для особи, яка втратила працездатність – 1 405 гривень, або 82% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.

Тобто, протягом місяця вартість МПК знизилися: для працездатної особи − на 33 гривні, або на 1,9%, для непрацездатної особи − на 14 гривень, або на 1,0%. Частка витрат на продовольство по відношенню до загального розміру прожиткового мінімуму у вересні порівняно з попереднім місяцем як для працездатної, так і непрацездатної особи скоротилася на один відсотковий пункт.

Зниження вартості МПК у вересні, обумовлювалася виключно сезонним фактором.

Динаміка зміни вартості у розрізі продуктових груп, які входять до МПК, була наступною:

  • зниження вартості відмічалося у групах: «фрукти» (–20,2%), «картопля» (–9,4%), «овочі та баштанні» (–5,4%);
  • ріст спостерігався у групах: «інші продтовари» (+13,3%), «яйця» (+7,1%), «олія та рослинні жири» (+0,9%), «хліб і хлібопродукти» (+0,8%), «м'ясо і м’ясопродукти» (+0,7%), «цукор і кондитерські вироби» (+0,6%), «молочні продукти» (+0,4%), «риба і рибопродукти» (+0,5%).

Частка витрат на продукти тваринного походження у загальних витратах на харчування у межах МПК у вересні склала 62,4%, або зросла порівняно з попереднім місяцем на 1,6 відсоткових пункти, що відбулося за рахунок збільшення питомої ваги молочної та м’ясної груп. При цьому, найбільше скоротилася частка витрат на фрукти – на 1,8 відсоткових пункти.

Традиційно, у структурі МПК найвища частка витрат припадає на продовольчі товари таких груп: «молоко і молокопродукти» (30,5% або 533 грн.), «м'ясо і м’ясопродукти» (24,6% або 430 грн.) та «хліб і хлібопродукти» (11,8% або 207 гривень). Найменші частка залишається у груп: «яйця», «олія і рослинні жири» та «інші продукти» (1,8% − 2,0%).

За розрахунками ЕДК, поведінка вартості МПК упродовж останніх 12 місяців була наступною:

______________________________

[1] попередні матеріали можна знайти на офіційному сайті ЕДК за адресою: edclub.com.ua;

[2] згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» з 1 липня 2020 року до 30 листопада 2020 року середня величина прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць становить 2118 гривень, зокрема для працездатних осіб – 2197 гривень, для осіб, які втратили працездатність – 1712 гривень.

Файли: