Ви є тут

Вартість мінімального продуктового кошика у жовтні 2020 року

19.11.2020

Економічний дискусійний клуб оприлюднює чергову публікацію з постійно діючої рубрики «Вартість мінімального продуктового кошика»[1].

У жовтні 2020 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі – МПК) становила:

  • для працездатної особи – 1 820 гривень, або 83% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення[2];
  • для особи, яка втратила працездатність – 1 452 гривні, або 85% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.

Отже, протягом місяця вартість МПК зросла: для працездатної особи − на 72 гривні, або на 4,1%, для непрацездатної особи − на 47 гривень, або на 3,3%. Частка витрат на продовольство по відношенню до загального розміру прожиткового мінімуму у жовтні порівняно з попереднім місяцем як для працездатної, так і непрацездатної особи підвищилася на три відсоткових пункти.

Подорожчання МПК у жовтні відбулося внаслідок росту цін на продовольчі товари практично у всіх продуктових групах, що обумовлювалося сезонним зменшенням пропозиції (молокосировини, яєць, деякі види свіжих овочів та баштанних), а також загальною тенденцією до зростання як світових, так і внутрішніх цін на окремі види продовольчих ресурсів (зернові, олійні культури).  

Динаміка зміни вартості у розрізі продуктових груп, які входять до МПК, була наступною:

ріст спостерігався у групах: «овочі та баштанні» (+41,0%), «яйця» (+23,3%), «цукор і кондитерські вироби» (+8,3%), «інші продтовари» (+8,3%), «олія та рослинні жири» (+7,1%), «риба і рибопродукти» (+3,1%), «молочні продукти» (+3,1%), «м'ясо і м’ясопродукти» (+1,1%), «хліб і хлібопродукти» (+0,9%);

зниження вартості відмічалося у групах: «фрукти» (–10,8%) та «картопля» (–1,3%).

Частка витрат на продукти тваринного походження у загальних витратах на харчування у межах МПК у жовтні склала 61,6%, або знизилася порівняно з попереднім місяцем на 0,8 відсоткових пункти, що відбулося, переважно за рахунок скорочення питомої ваги груп «фрукти» та «м'ясо і м’ясопродукти». При цьому, найбільше зросла частка витрат на овочі – на 2 відсоткових пункти.

Традиційно, у структурі МПК найвища частка витрат припадає на продовольчі товари таких груп: «молоко і молокопродукти» (30,2% або 550 грн.), «м'ясо і м’ясопродукти» (23,9% або 435 грн.) та «хліб і хлібопродукти» (11,5% або 209 гривень). Найменші частка залишається у груп: «яйця», «олія і рослинні жири» та «інші продукти» (2,1% − 2,2%).

За розрахунками ЕДК, поведінка вартості МПК упродовж останніх 12 місяців була наступною:

____________________________

[1] попередні матеріали можна знайти на офіційному сайті ЕДК за адресою: edclub.com.ua;

[2] згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» з 1 липня 2020 року до 30 листопада 2020 року середня величина прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць становить 2118 гривень, зокрема для працездатних осіб – 2197 гривень, для осіб, які втратили працездатність – 1712 гривень.

Файли: