Ви є тут

Яблука: огляд та оцінки основних показників

29.03.2018

Яблука – є найпоширенішим плодом в Україні. Цьому, крім беззаперечної корисності цих плодів для організму людини, сприяє фізична доступність яблук для споживача протягом всього календарного року, відносно низький, порівняно з іншими видами фруктів, рівень споживчих цін.

ЕДК вирішив проаналізувати, як же змінювалася ситуація на внутрішньому ринку яблук упродовж останнього часу.

За останні два з лишком десятиліття площі, зайняті під яблуневими садами скоротилися у 3,5 рази. Проте, як і 22 роки тому яблуневі насадження займають близько половини від усіх площ плодово-ягідних багаторічних насаджень. При цьому, якщо у 1995 році понад 66 % насаджень знаходилися у сільгосппідприємствах, а 34% у господарствах населення, то у 2017 році – навпаки – 62% насаджень володіли домогосподарства.

За рахунок закладання нових садів та осучаснення сортового складу дерев вдалося кардинально наростити врожайність. Так, за 20 років урожайність яблуневих насаджень зросла у 4 рази (з 2,9 до 11,8 тонн з гектара). Внаслідок такого кардинального підвищення продуктивності валовий збір яблук в Україні залишається практично на рівні кінця 90-х років минулого століття (близько 1 млн. тонн), при цьому для його вирощування задіяні втричі менші площі. Разом з тим, як і раніше, левова частка валового збору яблук припадає на господарства населення (близько 70%).

Понад 50% площ (49,5 тис. га) під яблуневими садами у плодоносному віці зосереджено у п’яти областях України: Вінницькій, Хмельницькій, Чернівецькій, Закарпатській та Львівській. Вказані регіони також забезпечують понад 60% виробництва яблук.

Порівняно з обсягами внутрішнього виробництва експорт та імпорт свіжих яблук є незначним (2%−4%).

Що стосується імпорту яблук, то його обсяги, передусім, залежать від купівельної спроможності населення. Так, наприклад у 2010 році в Україну було ввезено понад 200 тис. тонн яблук, тоді як у 2017 році імпорт був уп’ятеро меншим та склав 40 тис. тонн. Примітно, що і у 2010 році і у 2017 році провідним імпортером яблук на ринок України була Польща, яка забезпечує 99% таких поставок.

Експорт свіжих яблук з України за останні роки зазнав суттєвого скорочення внаслідок втрати російського ринку. Наприклад, порівняно з 2010 роком вивезення цих плодів з України зменшилося у 4,2 рази і склало 23 тис. тонн.

Більше половини експорту яблук у 2017 році здійснюється до Білорусі (55%). Австрія та Угорщина займали другу і третю позицію у яблучному експорті, що становило 29% та 7% відповідно.

Характерно, що ціна імпорту свіжих яблук, зазвичай, є вищою, ніж їх експорту. Так, у середньому у 2017 році митна вартість імпортованих яблук складала 0,34 $/кг (≈ 9 грн./кг), а експортованих − 0,29 $/кг (≈ 7,7 грн./кг).  

Слід звернути увагу, що основною експортною позицією продукції з яблук для України є концентрований яблучний сік (яблучний концентрат), який користується попитом на світових ринках.

Порівняно з 2013 роком, через обмеження торговельних відносин з Росією, до якої ми експортували майже 50% продукції, обсяги експорту яблучного концентрату скоротилися майже удвічі. Проте значно розширилася географія українського експорту. У 2017 році 84% обсягів яблучного концентрату експортовано до країн Європи (Польща, Австрія, Німеччина, Словаччина), біля 9% до СНД (Білорусь, Казахстан), майже 7% до Америки (Канада, США).

Що стосується споживання українцями яблук, то за оцінками ЕДК у 2017 році воно склало 17−18 кг на особу, із яких 3−4 кг було спожито у переробленому вигляді (сік, повидло тощо).

Громадяни Європейського Союзу у середньому споживають 23 кг яблук на особу, із яких 13 кг у свіжому і 10 кг у переробленому вигляді.