Ви є тут

Як змінилися споживчі ціни на соціально значущі продовольчі товари протягом року, що минув?

20.01.2020

У грудні 2019 року порівняно з груднем 2018 року споживчі ціни на більшість соціально значущих продовольчих товарів зросли.

При цьому темпи зміни цін упродовж року у розрізі товарних позицій характеризувалися широким діапазоном.

Згідно із даними моніторингу, із переліку, що включає 23 види соціально важливих продукти харчування, у протягом минулого року споживчі ціни:

зросли − на 14 позицій;

знизилися − на 9  позицій.

Першість за темпами цінового зростання у 2019 році отримали крупи гречані, які зросли в ціні на 70% (+11,44 гривні на кілограмі), що обумовлено суттєвим зниженням пропозиції на ринку зерна гречки, урожай якої у поточному маркетинговому сезоні виявився на 40% меншим ніж у попередньому.  Інші продукти переробки зерна – рис та борошно – упродовж року незначно подешевшали – на 3,9% та 1,1% відповідно.

Споживчі ціни на хліб масових сортів  у минулому році, як  і в попередні періоди, утримали високі темпи приросту: хліб з борошна пшеничного 1 ґатунку подорожчав на 12,0%, хліб житньо-пшеничний  − на 13,6%, тобто буханець соціального хліба за рік додав в ціні близько 2,5 гривень. Макаронні вироби також здорожчали на 5,6%.

Серед лідерів подорожчання у минулому році опинилася картопля, яка протягом року зросла в ціні на 69,2%, або на 5,53 грн. на кілограмі.

Натомість, ціни на інші складові борщового набору у 2019 році продемонстрували найвищі темпи зниження: капуста подешевшала на 31,6% (на 2,80 грн. на кілограмі), морква – на 46,4% (на 5,55 грн.), цибуля – на 46,7% (на 7,86 грн.), буряки − на 40,4% (на 4,42 грн. на кілограмі).

Досить суттєво протягом року знизилися ціни на яйця − на 14,2%, або на 3,49 грн. на десятку.

Менш відчутно для споживачів знизилися ціна олії соняшникової – на 1,6%.

Темпи цінового зростання на молочні продукти у 2019 році практично збігалися з позаминулорічними та склали 6,7%− 9,6%. При цьому, масло вершкове виявилося абсолютним рекордсменом цінового зростання у 2019 році – вартість 1 кг цього продукту за рік підвищилася більш ніж на 18 гривень. 

На споживчому ринку м’ясних продуктів у 2019 році відмічалося помірне зростання цін: у межах 3-х відсотків на м'ясо (свинина, яловичина, птиця) та 6,5% на ковбаси варені. Винятком були ціни на сало, які знизилися на 0,6%.        

Ціни на цукор зазнали у 2019 році незначного приросту – на 1,5% (+21 коп. на кілограмі).

Стосовно зміни споживчих цін у грудні, то слід зазначити, що  у минулому році їх поведінка не збігалася із традиційною. Ціни на більшість соціально значущих товарів, порівняно з листопадом, зменшилися, або приріст інших був не значним, що не є характерним для передноворічного періоду (див. графік). До чинників такої цінової поведінки можливо зарахувати безпрецедентно теплу зимову погоду та укріплення курсу гривні. 

Загалом вартість набору із 23-х соціально значущих продовольчих товарів у грудні 2019 року порівняно із листопадом зросла на 0,4%, або майже на 4 гривні.

За рік вартість набору підвищилася на 4,2% (+ 45 гривень) проти 11-ти відсоткового подорожчання у 2018 році, та середньому по Україні, склала 1 024 гривні.

Файли: