Ви є тут

Зовнішня торгівля аграрною продукцією

09.01.2019

Аграрна продукція складає основу зовнішньої торгівлі України. Частка сільськогосподарської продукції та продовольства (групи 1-24 УКТЗЕД) у загальних обсягах українського експорту становить близько 40%.

Примітно, що з початку двохтисячних вартість експорту української аграрної продукції зросла вдесятеро (з $1,8 млрд. у 2001 році до $18,6 млрд. у 2018 році[1]), а його частка у структурі експорту товарів підвищилися втричі (з 11,8% до 39,3%).

При цьому, загальні обсяги експорту товарів з України за вказаний період зросли лише у 2,9 рази: з $16,3 млрд. до $47,3 млрд.

Натомість, динаміка імпорту аграрної продукції до України не зазнала таких суттєвих змін у обсягах та структурі, як аграрний експорт. Так, у 2018 році частка імпорту сільгосппродукції та продовольства в Україну у загальному обсязі імпорту склала 9% (у 2001 році – 7,1%), а загальна вартість імпорту зросла за період 2001−2018 рр. з $1,1 млрд. до $5,1 млрд.  

Обсяги імпорту аграрної продукції до України є у 3,6 рази меншими, ніж обсяги її експорту. 

Сальдо зовнішньої торгівлі аграрною продукцією на протязі багатьох років залишається позитивним, в той час як загальна вартість всіх імпортованих товарів, у переважній більшості періодів, перевищувала обсяги їх експорту. Зокрема, за оперативними даними, у 2018 році загальне сальдо зовнішньої торгівлі товарами є негативним («мінус» $9,6 млрд.), у той час як аграрне сальдо позитивне («плюс» $13,6 млрд.). 

Основу вітчизняного аграрного експорту складає продукція рослинного походження, частка якої у структурі перевищує 50%. Характерними представниками цієї підгрупи є зернові культури (передусім, пшениця, кукурудза та ячмінь (сукупна частка у групі майже 70%)), а також насіння олійних культур (соєві боби, насіння ріпаку (сукупна частка 18%))

Майже чверть аграрного експорту припадає на жири та олії рослинні, насамперед олію соняшникову частка якої у структурі сільськогосподарського експорту становить 22%.

Ще 16% припадає на експорт готових харчових продуктів (борошно, цукор, спирт, тютюнові вироби тощо).

Частка продукції тваринного походження є найменшою та становить близько 7%. Найхарактернішим представником українського експорту у цьому сегменті є м'ясо та субпродукти з птиці, питома вага яких тут складає понад 40%.

У вартісній структурі імпорту переважає група «готові харчові продукти» (45%), серед яких найвищі частки мають алкогольні та безалкогольні напої, тютюнова сировина.

На другій позиції аграрного імпорту знаходиться продукція рослинного походження, частка якої становить 31%. Найпомітнішими представниками імпортних товарів з цієї підгрупи є цитрусові, банани, кава, посівний матеріал кукурудзи та соняшнику.

Із продукції тваринного походження, частка якої у структурі імпорту близько 18%, найбільше імпортуються риба та морепродукти, питома вага яких у цьому сегменті сягає майже 70%. Також активним є імпорт в Україну сирів, свинини та м’яса і субпродуктів птиці.

Географія поставок аграрної продукції за останні десятиріччя помітно розширилася, і на сьогодні українське продовольство, тією чи іншою мірою, представлене на всіх континентах планети. Проте, основними поціновувачами продуктів з України є країни Європи та Азії.

Географічна структура поставок найбільш упізнаваних видів українського продовольства наведена у графіку.

_______________________

[1] тут і далі показники щодо зовнішньої торгівлі товарами за 2018 рік є оперативними та базуються на інформації, оприлюдненій на сайті ДФС