Ви є тут

Виробництво зерна і олії в Україні цьогоріч не зменшиться, а м'яса, молока та цукру - навпаки скоротиться

21.09.2015

Такого висновку дійшли експерти Економічного дискусійного клубу після уточнення фактичних та прогнозних балансів попиту і пропозиції основних видів продовольства.
Очікується, зокрема, що валовий збір зернових культур складе у поточному році 58,6  млн. тонн, з яких  урожай пшениці становитиме 25,9 млн. тонн. Попит внутрішнього ринку у зерні оцінюється у 27,1 млн. тонн, із цього обсягу на продовольчі потреби спрямовуватиметься 6,5 млн. тонн. 

За умови формування достатніх для підтримки продовольчої безпеки країни перехідних залишків (6,2 млн. тонн) експортні можливості країни оцінюються у 36,3 млн. тонн, зокрема, 14,6 млн. тонн пшениці, 3,9 млн. тонн ячменю та 17,3 млн. тонн кукурудзи.  

Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−серпні поточного маркетингового сезону Україна експортувала 5,9 млн. тонн зерна та продуктів його переробки, що на 22,9% більше, ніж у липні-серпні торік. Із загального обсягу експорту пшениці вивезено 2,7 млн. тонн (на 12,5% більше), ячменю – 1,9 млн. тонн (на рівні минулорічного періоду), кукурудзи – 1,3 млн. тонн (у 2,8 рази більше).

За даними Держстату, станом на 1 вересня ц. р., на підприємствах, які займалися зберіганням та переробкою зерна, знаходилося 27,2 млн. тонн, зокрема, 20,3 млн. тонн пшениці, 3,9 млн. тонн ячменю та 1,5 млн. тонн кукурудзи.

У 2014/2015 маркетинговому році, який щойно завершився, вітчизняні підприємства виробили 4,5 млн. тонн рослинних олій (на 7,3% менше, ніж у попередньому маркетинговому сезоні), зокрема, соняшникової – 4,3 млн. тонн. Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 516 тис. тонн, або 12,1 кг в розрахунку на одну особу.

Основний обсяг виробленої олії – 4,1 млн. тонн – було експортовано. Імпорт у минулому сезоні становив 178 тис. тонн - в основному, пальмова олія. 

За оцінками експертів Економічного дискусійного клубу, у новому 2015/2016 маркетинговому періоді виробництво рослинних олій збережеться на рівні минулого сезону і становитиме 4,5 млн. тонну, зокрема, соняшникової – 4,2 млн. тонн.

Експорт очікується на рівні 4,1 млн. тонн, із нього олії соняшникової – 3,1 млн. тонн,  імпорт – 0,2 млн. тонн.

Споживання олій рослинних очікується в межах раціональної норми - 13,1 кг на одну особу на рік.  

В Україні триває скорочення поголів’я худоби та птиці та пов’язане з ним  зменшення виробництва продукції тваринництва. Так, у січні – серпні 2015 року порівняно з відповідним періодом минулого року виробництво молока зменшилося на 4,6% до 7402 тис. тонн, м’яса усіх видів − на 1,7% до 1441 тис. тонн.   

При цьому відбулося скорочення обсягів імпорту м’ясомолочної продукції. Так, за 8 місяців ц. р. імпорт м’яса зменшився на 19% (до 92 тис. тонн), імпорт молокопродуктів –  у 7 разів (до 42 тис. тонн).

З початку року експорт молочної продукції скоротився на 36,6% (до 277 тис. тонн). Водночас, зберігається позитивна тенденція до нарощування експорту м’ясопродуктів, який у січні-серпні ц. р. зріс на 21% (до 156 тис. тонн). Продукція птахівництва в українському експорті м’яса займає 67%. Найбільші обсяги експортних поставок м’яса птиці здійснюються до Іраку, Німеччини та Нідерландів. 

Внаслідок зниження виробництва та імпорту споживання населенням продукції тваринництва у січні-серпні ц. р. порівняно з відповідним періодом 2014 року скоротилося: м’яса –  на 7,1%, та становило або в середньому за місяць 3,9 кг на особу, молока– 8,5% (17,6 кг). 

У 2014/2015 маркетинговому періоді загальна пропозиція цукру на ринку була сформована за рахунок українського виробництва та становила понад 2,4 млн. тонн. З урахуванням обсягів внутрішнього споживання (1,7 млн. тонн), експорту (109 тис. тонн) та  вивезення до ВЕЗ «Крим» (138 тис. тонн) залишки цукру на кінець  сезону оцінюються у 495 тис. тонн, що на 44% вище, ніж торік. 

За оцінками експертів, у новому 2015/2016 маркетинговому періоді виробництво цукру очікується у межах 1,2 млн. тонн, що на 42% нижче від показника минулого сезону. Таке суттєве зменшення обумовлене, в основному, , скороченням на 28% площ посіву цукрових буряків під урожай 2015 року. 

 З урахуванням перехідних залишків та очікуваного виробництва загальна пропозиція українського цукру у поточному сезоні  складе майже 1,7 млн. тонн, або фактично на рівні потреби внутрішнього ринку.

Однак, для нормального функціонування ринку цукру та уникнення стрибків цін на нього необхідно забезпечити хоча б мінімальний рівень перехідних запасів.  Крім того, незважаючи на несприятливий для виробництва цукру сезон, доцільно намагатися не втратити вже освоєні у попередньому маркетинговому періоді зовнішні ринки збуту цукру. 

Тобто, очевидно, що за умов суттєвого зменшення вітчизняного виробництва цукру, у другій половині маркетингового сезону з’явиться потреба знайти додатковий ресурс. Додаткове надходження на внутрішній ринок цукру може бути забезпечене за рахунок ввезення цукру-сирцю тростинного у межах тарифної квоти, яку Україна погодила при вступі до СОТ. 

З балансовими таблицями можна ознайомитися у розділі "Аналітика": http://edclub.com.ua/analityka/faktychni-ta-prognozni-balansy-popytu-i-p...