Ви є тут

До зими подорожчають мінімум 3 основні продукти. Чим треба запасатися українцям (Коментар Олега Пендзина сайту "Сьогодні")

05.11.2020

До Нового року очікується зростання цін на основні види продуктів – хліб, борошно й овочі. Але з початком листопада розпочався цінопад на овочі – вони коштують значно дешевше, ніж рік тому. Гречка і цукор вже підскочили в ціні.

У чому причини і чого чекати далі, розібрався сайт "Сьогодні".

Чому зростають ціни

За останніми даними Держслужби статистики, інфляція в Україні за рік становила всього 2,3%. При цьому вартість хліба і багатьох круп за рік зросла на порядок (тобто вдесятеро) більше порівняно з інфляцією.

За словами члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна, головних причин подорожчання хліба та інших продуктів дві – економічна і спекулятивна.

Економічна – зростання зарплат, в середньому по країні на 12% за рік (місяць до місяця). Це могло додати до ціни, наприклад, хліба близько 4%. Але батони подорожчали на 40%!

"Головна причина зростання цін – монополія місцевих виробників соціальних сортів хліба, круп і скасування державного регулювання цін на "народні" продукти, – упевнений Олег Пендзин. – Вартість хліба нині формується з бачення виробника, яка ціна по кишені покупцеві. Борошно, з якого печуть хліб, за рік не подорожчало. Щодо бакалії ситуація схожа, за винятком гречки – її пропозиція цього року невелика через відсутність імпорту".

Чому не подорожчали овочі

Радують нинішні ціни на борщовий набір. Вони на 25-50% нижче, ніж на кінець жовтня-початок листопада минулого року. Найбільше подешевшали цибуля, буряк і картопля.

Загалом кошик з борщнабору + яблука подешевшав на 23%.

За словами Олега Пендзина, сезонні зростання і зниження цін на овочі у нас мають місце через відсутність достатньої кількості обладнаних овочесховищ і врожайність.

Цього року всі овочі і коренеплоди вродили рясно, тому і ціни впали.

"Дрібні фермери і приватні господарства, які не мають умов для зберігання врожаю, прагнуть продати його швидше, нехай дешево. Зараз пропозиція овочів набагато перевищує попит, конкуренція велика, звідси і низькі ціни практично на весь борщовий набір", – роз'яснив Олег Пендзин.

А ось яблука могли бути в сезон і дешевше. Але польські яблука – конкуренти українським – до України не доїхали. Через коронавірус і зниження потоку наших трудових мігрантів збирати яблука в Польщі виявилося нікому, частина врожаю пропала.

Чого чекати далі

Експерт упевнений: вже через місяць ціни на овочі зростуть на 20-30% і більше. Тому тим, хто звик робити запаси, варто цим зайнятися, не відкладаючи.

Підвищиться і вартість хліба, оскільки ціни на зерно нового врожаю вище торішніх на 20%.

За прогнозами Олега Пендзина, до кінця року борошно подорожчає на 5-7% (0,7-1 грн/кг), хліб на 10-12% (2,5-4 грн/кг).

А ось цукор повинен подешевшати на 15-20% (2,5-3,5 грн/кг). Хоча його і наварять менше, – 1,1 млн т проти торішніх 1,3 млн т.

Але ціни обвалять два чинники: зростання пропозиції з боку буряководів і високий, проти торішнього, урожай цукрової тростини в світі.

"Україна має квоту на імпорт цукру-сирцю в обсязі 350 тис. т, – уточнив Олег Пендзин. – І якщо про неї згадає Кабмін, то ціну на цукор вдасться не тільки знизити, але і стримати".

Автор: Олександр Панченко

Автор фото: сайт "Сьогодні"

https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/osen-2020-voyna-ovoshch...