Економічний дискусійний клуб оприлюднює зимовий огляд із щоквартальної рубрики «Споживчі ціни на основні види продуктів харчування в Україні та окремих країнах світу».
Ви є тут
ціни в Україні і світі
Економічний дискусійний клуб оприлюднює осінній огляд із щоквартальної рубрики «Споживчі ціни на основні види продуктів харчування в Україні та окремих країнах світу».
Економічний дискусійний клуб оприлюднює літній огляд із щоквартальної рубрики «Споживчі ціни на основні види продуктів харчування в Україні та окремих країнах світу».
На гуртовому ринку «Столичний» середні оптові ціни на більшість видів ранніх овочів, за якими здійснюється моніторинг, були нижчими, ніж роком раніше. Зокрема, у липні цього року дешевше, ніж торік можна придбати буряки («мінус» 54%), цибулю ріпчасту («мінус» 29%), помідори червоні («мінус» 23%), капусту білокачанну («мінус» 25%), капусту цвітну («мінус» 11%), кабачки («мінус» 15%). Оптові ціни на картоплю ранню та капусту пекінську залишилися на рівні липня минулого року.
Як і для українського ринку, так і для польського, характерним було суттєве зростання цін на плоди та ягоди. Зокрема, полуниця подорожчала на 67%, полуниця– на 60%, абрикоси – на 50%.
Економічний дискусійний клуб оприлюднює зимовий огляд із щоквартальної рубрики «Споживчі ціни на основні види продуктів харчування в Україні та окремих країнах світу».
У 2019 році порівняно з попереднім, темпи інфляції в Україні сповільнилися більше, ніж удвічі. Згідно із даними державної статистики, індекс споживчих цін у грудні 2019 року по відношенню до грудня 2018 року склав 104,1% проти 109,8% роком раніше. При цьому фактичний показник інфляції виявився суттєво меншим за його стартовий прогноз, який був покладений Урядом в основу розрахунків показників Державного бюджету на 2019 рік (107,4%).
Економічний дискусійний клуб оприлюднює осінній огляд із щоквартальної рубрики «Споживчі ціни на основні види продуктів харчування в Україні та окремих країнах світу».
Експрес-порівняння, здійснене Економічним дискусійним клубом засвідчує, що упродовж вересня ціни на українському та польському оптових ринках плодоовочевої продукції характеризувалися наступними тенденціями:
на гуртовому ринку «Столичний» середні оптові ціни на більшість видів овочів, за якими здійснюється моніторинг, зростали. Найпомітніше подорожчали: капуста цвітна – у 2 рази, кабачки – на 42%, картопля – на 32%, часник – на 33% та баклажани – на 22%. Серед овочів, що подешевшали у вересні слід відмітити моркву, огірки, капусту броколі. Ціни на плоди та ягоди, що потрапили до нашого моніторингу, зростали. Виключенням був виноград, який подешевів упродовж місяця на 12%. Ціни на яблука та сливи залишилися стабільними. З початку місяця найбільше подорожчали кавуни, дині та груші, ціни на які зросли на 67%-79%;
на гуртовому ринку «Броніше» протягом першого місяця осені серед овочевої групи найбільше подорожчали кабачки (у 2 рази) та огірки (на 88%). Примітно, що на польському оптовому ринку, як і українському, у вересні відбулося підвищення цін на картоплю майже на 22%. Водночас відчутно подешевіли буряки − на 63% та морква – на 25%. Що стосується плодово-ягідного асортименту, то на польському ринку стрімке зростання цін спостерігалося на полуницю та сливи. Вартість яблук, малини та винограду зменшилася на 17%−22%.
Експрес-порівняння, здійснене Економічним дискусійним клубом засвідчує, що з початку вересня ціни на українському та польському оптових ринках плодоовочевої продукції характеризувалися наступними тенденціями: